
Sarna (Capreolus capreolus)
Sarna jest najmniejszym przedstawicielem żyjących u nas jeleniowatych. Ma drobną i proporcjonalną budowę ciała z tym, że wyższy ma zad niż kłąb. Głowę ma klinowatą o trójkątnym zarysie, świece z długimi rzęsami są brunatno czarne. Szyję wąską, tułów krępy, cewki cienkie i sprężyste, zakończone racicami. Powyżej racic z tyłu są szpile. Suknia sarny od maja do końca września, jest ruda, ciemniejsza na grzbiecie. Od października do kwietnia szarobrunatna. Dolna warga i szyja od dołu są srebrnoszare. Kwiaty jest bardzo krótki (długości 2 cm), na zadzie sarna ma białą plamę zwaną lustrem.


W okresie wiosny i lata sarny żywią się trawą, młodymi pędami drzew, krzewów i ziołami. Sarny żerują na łąkach i oziminach oraz na brzegach lasu. W okresie lata sarny przebywają bądź to w wysokich trawach, bądź w zbożu, gdzie żerują w bliskości zalegania, na ścieżkach, rowach i miedzach. Po żniwach przechodzą do lasu, raczej bliżej skraju, gdzie żywią się miękkimi gałązkami, krzakami jagód i borówek, ziołami, grzybami, kasztanami, owocami dębów i buków. Na jesieni wchodzą głębiej w las, gdzie łatwiej jest im przeżyć trudny okres zimy. Odkopują wtedy przednimi cewkami owoce drzew, delikatniejsze krzewy, wrzos i zioła. Chętnie żerują w maliniakach i jeżynach. W zimie sarny zjadają gałązki drzew iglastych, które zawierają znaczny procent wody i w ten sposób uzupełniają sobie brak dostępu do wody. Z tych względów w zimie konieczne jest dokarmianie saren soczystą karmą (kartofle, kiszonki, topinambur). Sarna zjada dziennie około 4÷5 kg soczystej karmy.
Na naszych obwodach łowieckich, trakcie ostatnich pięciu lat, w każdym sezonie pozyskiwaliśmy sarny w ogólnej ilości 141 szt. rocznie, natomiast w ostatnim sezonie pozyskaliśmy 145 szt.