
Lis (Vulpes vulpes)

Lis zaliczany jest do średniej wielkości drapieżnych o masie ciała około 7 kg. Samce są cięższe od samic ale bardzo rzadko osiągają wagę do 10 kg. Przeciętna długość lisa mierzona razem z kitą wynosi około 115 cm, w tym kita ma około 40÷60 cm. Wysokość dorosłego lisa wynosi około 35÷40 cm. W populacjach silnie eksploatowanych łowiecko, lisy bardzo rzadko dożywają wieku 14 lat, zwykle najstarsze osobniki liczą około 4÷6 lat.

Pożywienie lisów jest bardzo zróżnicowane, skład pokarmu lisa odzwierciedla zasoby dostępnego pożywienia. Głównym jego pożywienie są myszy, ale zjada także żaby, jaszczurki, ryby, raki, ptaki, jaja ptasie, króliki, zające, a nawet grzyby. Nie gardzi również padliną, zjada jagody i owoce oraz ślimaki, dżdżownice i larwy chrząszczy. Lis pełni w lesie funkcje sanitarne. Spośród zwierzyny łownej chwyta bowiem przede wszystkim sztuki chore i słabe.
Lisica w okresie karmienia młodych wyrządza duże szkody wśród zdrowej zwierzyny. Lis żeruje zasadniczo w nocy. Jeżeli jednak nie spodziewa się niebezpieczeństwa, to rozpoczyna polowanie nawet już od południa, dzieje się tak zwłaszcza w zimie, ponieważ trudniej mu jest o tej porze roku, zdobyć żer. Największe szkody robią lisy w lecie, kiedy to dorosłe osobniki muszą dostarczać żeru swoim młodym.