
Dzik (Sus scrofa)

W zależności od wieku i warunków żywieniowych, masa dzika w poszczególnych grupach wiekowych wynosi: warchlaki 15÷35 kg, przelatki 35÷70 kg, lochy i wycinki 70 ÷110 kg. Długość ciała dojrzałego dzika wynosi ok. 170 cm, wysokość do 100 cm. Zdarzają się też dużo większe okazy. Pełny rozwój fizyczny dziki osiągają w wieku 5÷6 lat. W tym wieku odyńce w dobrych warunkach bytowych osiągają masę do 200 kg i więcej, a samura 150 kg. Lochy mają zwykle masę o ok. 25% mniejszą od odyńców. Dziki dożywają wieku 15 lat.

Głównym pożywieniem dzika są trawy, zioła, krzewy, liście, korzenie, owoce leśne (żołędzie i bukiew), jagody, grzyby, oraz żyjące w ściółce leśnej wszelkiego rodzaju robaki, larwy i chrząszcze. Dzik chętnie zjadają ślimaki, jaja ptasie, myszy, gniazda trzmieli, młode ptactwo i mniejszą zwierzynę, którą uda mu się złowić oraz padlinę. Najbardziej ulubione są żołędzie, bukiew i ziemniaki. Dzik z braku dostatecznej karmy w lesie oraz dla zmiany swego żeru wychodzi chętnie na pola i tutaj zjada kartofle, buraki, rzepę, marchew, zboża oraz wszelkie rośliny strączkowe. Potrafi poczynić wielkie szkody, zwłaszcza w uprawach roślin bulwiastych.
Na naszych obwodach łowieckich, trakcie ostatnich pięciu lat, w każdym sezonie pozyskiwaliśmy dziki w ogólnej ilości 339 szt. rocznie, natomiast w ostatnim sezonie pozyskaliśmy 347 szt.